Wij gebruiken cookies om uw online gebruikerservaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van de website gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Instellingen aanpassen

Teakhout onderhoud

Teakhout is een prachtig natuurlijk materiaal met eigenschappen die perfect zijn voor langdurig buitengebruik. Het is belangrijk om uw teak tuinmeubelen goed te onderhouden, zodat ze er mooi uit blijven zien. Teakhout onderhouden is niet moeilijk. Wij vertellen u alles wat u moet weten over teakhout schoonmaken, beschermen en onderhouden. Zo heeft u jarenlang plezier van uw teakhouten tuinmeubelen.


Wat is teakhout?

Teakhout komt van de teakboom, een boom die tot wel 40 meter hoog kan groeien en van oudsher in Zuid-Azië groeit. De teakboom groeit langzaam en daarom is teakhout een duurzaam product. Dankzij de langzame groei van de teakboom, krijgt het hout eigenschappen die erg geschikt zijn voor buitengebruik. De jaarringen komen dicht tegen elkaar aan te zitten, waardoor het percentage olie en vet toeneemt. Het hout droogt hierdoor niet uit en de levensduur van het hout wordt verlengd. Daarnaast rot teakhout niet, wat het onderhoud makkelijker maakt. Bij BuitenHof vinden we het belangrijk dat ons hout op een duurzame, legale manier wordt gekweekt en gekapt. Daarom bent u bij ons verzekerd dat er gebruik is gemaakt van legaal, duurzaam en sterk teakhout in al onze tuinmeubelen. Al onze teakhouten tuinmeubelen zijn namelijk voorzien van het SVLK- of FSC®-keurmerk.

  • Hoge kwaliteit teak
  • Sterk en duurzaam
  • Natuurlijke en warme uitstraling
  • Rottingsvrij
  • Voorzien van het SVLK- of FSC®-keurmerk.
FSC keurmerk
SVLK label

Waarom teakhouten tuinmeubelen onderhouden?

Het onderhouden van teakhout is niet moeilijk als u dit regelmatig doet. Met goed onderhoud verlengt u de levensduur van uw tuinmeubelen en blijft het hout er prachtig uitzien. Met het juiste onderhoud wordt teakhout zelfs mooier omdat het hout met de jaren gaat ‘leven’. Door de natuurlijke oliën in het hout is de kans op scheuren minimaal. Wel kunnen er hele kleine haarscheurtjes ontstaan, dit is een natuurlijk proces. We adviseren u om ook uw nieuwe teakhouten tuinmeubelen direct te behandelen met Teak Shield voor optimale bescherming en levensduur.


Teakhouten tuinmeubelen schoonmaken

De behandeling van teakhout is makkelijker dan u zou denken. Zeker wanneer u dit regelmatig doet. Wij vertellen u graag stap voor stap hoe u teakhout onderhoudt en welke onderhoudsmiddelen hiervoor geschikt zijn.

Welke schoonmaakmiddelen gebruiken voor teakhouten tuinmeubelen?

Voor teakhout hebben wij speciale onderhoudsmiddelen ontwikkeld. Deze zijn mild voor het hout en laten geen zeepresten achter die kunnen gaan schimmelen. Teak meubelen reinigen met azijn, soda, chloor of bleek raden wij af. Ook teakhout behandelen met groene zeep is niet aan te raden. Deze schoonmaakmiddelen zijn te agressief voor de zachte bovenlaag van het hout. Daarnaast blijven er vaak zeepresten achter in de structuur van het hout waardoor er schimmel ontstaat. Teak meubelen reinigen met bleekwater tast de kleur aan van het hout en kan ook de bovenlaag beschadigen. Daarnaast raden wij het gebruik van een hogedrukreiniger ook af. De hogedrukreiniger kan schade aan de zachte bovenlaag aanbrengen. Hierdoor ontstaat er een ruwe en ribbelige laag op het hout, de perfecte plek voor schimmels om te groeien. Maak daarom altijd gebruik van onze onderhoudsproducten.

Hoe kunt u teakhouten tuinmeubelen schoonmaken?

Het schoonmaken van uw teakhouten meubel kunt u het beste 2x per jaar doen. Doe dit bijvoorbeeld in het voorjaar, om weer helemaal voorbereid te zijn op een nieuw zonnig seizoen. De behandeling zal 2 dagen in beslag nemen doordat u tussen de stappen door moet wachten, let hierop wel dat het in de tussentijd niet gaat regenen. Voordat u begint is het verstandig om het meubelstuk op een harde ondergrond te zetten en alle spullen van de tafel af te halen. Ons advies is ook om bij gebruik van onze onderhoudsproducten de volgende bescherming te dragen: handschoenen en oogbeschermers. Ook probeert u altijd op een onopvallende plek uit wat het middel doet met uw meubel.

Benodigdheden teakhouten tuinmeubelen schoonmaken

Voor het schoonmaken van uw teak tuinmeubelen heeft u de volgende producten nodig:

Stap 1: De tafel klaarmaken om schoon te maken

Bedek de ondergrond van de werkplek met een zeil of andere bescherming, zodat deze schoon blijft. Daarna maakt u de tafel schoon met water, breng dit aan met een tuinslang of met een emmer en spons. Hiermee haalt u het overtollige vuil van uw tafel weg.

Stap 2: LIFE  Teak Cleaner

Schud de LIFE Teak Cleaner goed voor gebruik en verdeel vervolgens een dunne laag Teak Cleaner over het oppervlak tot alles een dun laagje bevat. De poten of moeilijk bereikbare plekken kunnen met een doek of spons ingesmeerd worden. Laat dit 3 minuten intrekken. Veeg hierna de tafel schoon met een aluminium- of schuurspons, doe dit in de richting van de nerf om zo beschadigingen te voorkomen. Blijf dit doen totdat het hout er schoon uitziet. Spoel vervolgens het meubel goed af met water. Laat uw meubel volledig drogen voor u verder gaat met stap 3.

Stap 3: Behandel de tafel met het onderhoudsmiddel dat bij uw tafel past

Robuust Teak Protector
Schud de fles goed voor gebruik en breng een dunne laag aan. Dit laat u 30 minuten drogen. Breng (optioneel) een 2e laag aan en laat deze minimaal 30 minuten drogen. Door een tweede laag wordt de kleur wat donkerder. Hierna altijd met Teak Shield behandelen. Deze zorgt voor het kleurbehoud van de tafel.

Grey Colour Teak
Schud de fles goed voor gebruik en breng een dunne laag aan. Dit laat u 30 minuten drogen. Als u een intensievere kleur wenst kunt u nog een 2e laag aanbrengen maar dit is niet noodzakelijk. Deze laat u dan minimaal 30 minuten drogen. Hierna altijd met Teak Shield behandelen. Deze zorgt voor het kleurbehoud van de tafel. Let op, een tafel die u grijs hebt gekocht kan u zelf nooit robuust maken

Stap 4: LIFE Teak shield

Behandel de tafel met Teak Shield. Deze behandeling zorgt ervoor dat de tafel wordt voorzien van een filmlaagje, welke de tafel beschermt tegen vuil, vet en vlekken. Deze moet altijd als laatste worden aangebracht omdat hierna niets meer door kan dringen tot het hout. Een goede indicator voor wanneer de Shield is uitgewerkt is: wanneer het water niet meer gepareld op de tafel blijft liggen maar tot in het blad doordringt. De behandeling met dit product begint met het goed schudden van de fles waarna er een laag mag worden aangebracht met een pluisvrije zachte doek. Laat dit goed intrekken en breng na 4 uur drogen een volgende laag aan. Deze laat u dan 2 dagen drogen. Dek uw meubelen nooit af als deze nog nat zijn! Dit kan schimmel veroorzaken.


Teakhouten tuinmeubelen behandelen (kleurverschillen)

Bruine kleur

Teakhout kenmerkt zich door de mooie warme kleur. Door de invloed van de zon verandert deze bruine kleur na verloop van tijd in een natuurlijke grijstint. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u gebruik maken van de Life Robust Teak Protector om de donkere bruine kleur terug te krijgen. In de protector zit een UV filter waardoor het proces van vergrijzen wordt vertraagd. Als de grijze kleur na verloop van tijd weer zichtbaar is, dan is het tijd om het meubel weer te behandelen. Behandel het teakhout minimaal 1 keer per jaar om de kleur zo goed mogelijk te behouden. Gebruik na de Robust Teak Protector ook altijd de Teak Shield om het hout te beschermen tegen vuil en vlekken. 

Grijze kleur

Grijs teakhout heeft een greywash laag gekregen voor een intens grijze kleur. Deze kleur vervaagt langzaam door invloed van de zon. Hierdoor komt langzaam de originele natuurlijke grijstint terug in het hout. Wilt u graag de intensieve grijze kleur behouden? Dan kunt u de Life Outdoor Living Colour Grey gebruiken. 

Natuurlijk grijze kleur

Wilt u graag de natuurlijke grijze kleur behouden? Gebruik dan de Life Teak Shield om het hout te beschermen tegen vlekken en vuil. De Teak Shield is namelijk doorzichtig en tast de grijze kleur niet aan. We raden aan om dit enkele keren per jaar aan te brengen om het hout optimaal te beschermen.


Persoonlijk advies?

Heeft u vragen over het onderhoud van uw teakhouten tuinmeubelen? Neem dan telefonisch contact op of chat met een specialist van onze klantenservice. Natuurlijk bent u ook van harte welkom in één van onze winkels. Wij staan voor u klaar!