Wij gebruiken cookies om uw online gebruikerservaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van de website gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Instellingen aanpassen

bamboe-tuinmeubelen

Bamboe onderhoud

Bamboe is een prachtig natuurlijk materiaal met eigenschappen die perfect zijn voor langdurig buitengebruik. Het is belangrijk om jouw bamboe tuinmeubelen goed te onderhouden, zodat ze er mooi uit blijven zien. Bamboe onderhouden is niet moeilijk. Wij vertellen je alles wat je moet weten over het schoonmaken, beschermen en onderhouden van bamboe. Zo heb je jarenlang plezier van jouw bamboe tuinmeubelen!


Wat is bamboe?

Bamboe is een prachtig en duurzaam materiaal dat steeds populairder wordt in de wereld van tuinmeubelen. Niet alleen is het esthetisch aantrekkelijk, maar het heeft ook een aantal eigenschappen die het een uitstekende keuze maken voor buitenmeubilair. Bamboe is een snelgroeiende grassoort die voornamelijk voorkomt in Azië. Omdat het zo snel en makkelijk groeit, wordt het al eeuwen lang gebruikt voor de meest uiteenlopende doeleinden.

Bamboe geeft een unieke uitstraling aan tuinmeubelen. Het heeft een natuurlijke, organische uitstraling die goed past bij buitenruimtes en het geeft een warme, gezellige sfeer. Bamboe kan worden geverfd of behandeld om verschillende kleuren en texturen te creëren, waardoor het geschikt is voor verschillende tuinstijlen en smaken.

bamboe-tuinmeubelen

Wat maakt bamboe zo'n geschikt materiaal?

Bamboe is een geschikt materiaal voor tuinmeubelen vanwege zijn duurzaamheid, sterkte, natuurlijke uitstraling en lichte gewicht. Het is een milieuvriendelijke keuze die weinig onderhoud vereist en lang meegaat, wat het tot een goede investering maakt voor jouw buitenruimte.

Duurzaam

Bamboe is extreem sterk en duurzaam, wat betekent dat het bestand is tegen de elementen en jarenlang meegaat. In tegenstelling tot veel andere houtsoorten rot bamboe niet snel en is het bestand tegen vocht, schimmels en insecten. Dit maakt het een uitstekende keuze voor meubels die blootgesteld worden aan verschillende weersomstandigheden.

Milieuvriendelijk

Bamboe is een milieuvriendelijk alternatief voor andere materialen. Het is een van de snelstgroeiende planten ter wereld en kan in slechts enkele jaren tot volwassen, grote plant groeien. Bovendien heeft bamboe een laag koolstofgehalte en produceert het meer zuurstof dan de meeste andere planten. Door bamboe te gebruiken in plaats van andere houtsoorten of kunststof, helpen we dus het milieu te beschermen.

Ideaal voor meubels

Bamboe is ijzersterk, maar toch buigzaam en daarom uitermate geschikt om te gebruiken in tuinmeubelen. Bamboe is al jaren enorm populair en wordt gezien als een goed alternatief voor tropisch hardhout. Bamboe heeft van nature de vorm van een holle buis, maar door kleine stukjes aan elkaar te lijmen zijn allerlei vormen te maken.


bamboe-tuinmeubelen

Hoe kun je jouw bamboe tuinmeubelen onderhouden?

Bamboe tuinmeubelen zijn niet alleen prachtig om te zien, maar ook duurzaam en makkelijk te onderhouden. Onze bamboe tuinmeubelen hebben een beschermende afwerking zoals een bamboe olie of lak om jouw meubels te beschermen tegen water en UV-straling. Met de juiste zorg en aandacht kan jouw bamboe meubelstuk jarenlang meegaan en zijn natuurlijke schoonheid behouden.

 


Bamboe reinigen

Om te beginnen is het belangrijk om jouw bamboe tuinmeubelen regelmatig schoon te maken. Je kunt dit doen met een zachte borstel en een mild reinigingsmiddel dat speciaal is ontworpen voor bamboe: onze LIFE bamboe reiniger. Vermijd schurende schoonmaakmiddelen, omdat deze de afwerking van het bamboe kunnen beschadigen. Bamboe vraagt in principe weinig onderhoud, maar zal net als teak wel vergrijzen. Om vervuiling te verwijderen kan de LIFE bamboe reiniger gebruikt worden. Om jouw bamboe te beschermen tegen vocht en vuil raden we aan jouw meubels te behandelen met Teak Shield.

Beschermen tegen vorst

Daarnaast is het belangrijk om jouw bamboe meubelen goed te beschermen tegen de elementen. Hoewel bamboe van nature bestand is tegen vocht en schimmel, kan het nog steeds beschadigd raken als het langdurig wordt blootgesteld aan vochtige omstandigheden.  Als jouw bamboe tuinmeubelen buiten worden gebruikt, is het aan te raden om ze in de wintermaanden op te bergen in een droge, beschutte ruimte. Als dit niet mogelijk is, bedek ze dan met een stevige, waterdichte hoes om ze te beschermen tegen de elementen. Anders bestaat er altijd de kans dat er door heftige vorst scheurtjes ontstaan.

Bamboe regelmatig checken

Met de juiste zorg en aandacht kunnen jouw bamboe tuinmeubelen een prachtige aanvulling zijn op jouw buitenruimte. Door regelmatig te reinigen, te beschermen en te inspecteren, kun je er zeker van zijn dat jouw meubels nog vele jaren meegaan en hun natuurlijke schoonheid behouden.


Hoe vaak bamboe tuinmeubelen onderhouden?

Hoe vaak je bamboe tuinmeubelen moet schoonmaken of behandelen hangt af van verschillende factoren, zoals de weersomstandigheden, het gebruik en de mate van blootstelling aan de elementen. We bevelen aan jouw bamboe tuinmeubelen minstens twee keer per jaar grondig schoon te maken en te behandelen om ze in goede staat te houden.

Als jouw bamboe meubelen veel worden blootgesteld aan vochtige omstandigheden, zoals bijvoorbeeld bij veel regen of vochtige lucht, dan is het verstandig om ze vaker schoon te maken en te behandelen. Dit helpt om vocht en schimmelvorming te voorkomen. Wanneer jouw bamboe meubelen in een droge omgeving staan, zoals bijvoorbeeld onder een overkapping, dan is het mogelijk dat je ze minder vaak hoeft schoon te maken en te behandelen. In dit geval kun je het beste zelf inschatten wanneer het nodig is om jouw bamboe meubelen schoon te maken en te behandelen.

Het is belangrijk om te onthouden dat regelmatig onderhoud de levensduur van jouw bamboe tuinmeubelen aanzienlijk kan verlengen en hun natuurlijke schoonheid behouden. Dus, als je merkt datjo uw bamboe meubelen vuil worden of hun glans verliezen, is het tijd om ze een grondige schoonmaakbeurt en behandeling te geven.

bamboe-tuinmeubelen

Liever persoonlijk advies? Kom naar één van onze winkels!